Princ Valijant 2: Drugi tom / Čarobna knjiga
Klik za veću sliku

Princ Valijant 2: Drugi tom

5.0 (2)
Junak / serijal: Princ Valijant
Broj: 2
Izdavač: Čarobna knjiga
Datum izdavanja: 17. dec 2013.
Scenario: Harold Foster
Crtež: Harold Foster

Posle izuzetnog uspeha i oduševljenja strip fanova izlaskom prvog toma čuvenog Fosterovog stripa Princ Valijant, “Čarobna knjiga” se potrudila da održi obećanje i pred sam kraj godine objavi drugi tom u kom su sadržane sve epizode nastale u periodu od 1939 – 1940. godine.

Princ Valijant, vladar Tule, je izašao iz okvira običnog junaka, gradeći se kao lik iz epizode u epizodu, stasavajući u svojevrsnu “strip-ikonu” koja nije omeđena vremenom, prostorom ni trendom.

Princ Valijant je zapravo i trend i brend koji je promovisao milje srednjevekovne “arturovske” Engleske, događaje koji su obeležili istoriju tog vremena, vešto preplićući stvarne ličnosti i bitke sa fikcijom i mitom “okruglog stola”, ali i specifične detalje koji ga uvode u “istoriju” - čuveni pevajući mač Flamberže, i svud u svetu još čuveniju “pinc Valijant frizuru”, kojom su žene odale počast stilu koji je Foster nehotice uveo u modne trendove.

Kako je istakao Mark Šulc, Foster je napravio još jedan kreativan izbor koji ga jasno odvaja od većine cr­tača – tekst je unosio u obliku potpisa, s pomešanom naracijom i dijalozima. Odrekao se jednog od jedinstvenih obe­ležja stripa – oblačića s tekstom. Bio je to jedinstven umetnički izbor, nemoguće je zamisliti Princa Valijanta drugačije, jer je ta neuobičajena osobina potpuno integrisana u zvaničan izgled ovog stri­pa. Ne znam da li ta odluka ima veze s ilustracijom knjiga, ali to pomaže da se konsoliduje tekstualna informacija i or­ganizuju kadrovi, s njihovim ogromnim količinama vizuelnih informacija, u lako čitljivo delo. Oblačići s tekstom učinili bi Valijanta drugačijim delom, koje bi se čitalo drugačijim ritmom.

Princ Valijant ostaje popularan do danas (uprkos Fosterovoj opreznoj proceni), ne zbog nekog od pomenutih grafičkih ele­menata, već zbog toga što su ti elementi dali linearnom pripovedanju moć i pri­vlačnost koja odjekuje decenijama ka- snije. Činjenica da imamo predivno novo izdanje njegovog najznačajnijeg dela sve­doči o stalnoj sposobnosti ovog stripa da zainteresuje ljude van uobičajenog kruga ljubitelja stripa. Čitaoci Fosterovog Prin­ca Valijanta sigurno cene njegov ilustra­torski, jasan stil, ali to samo po sebi nije dovoljno da se objasni popularnost. Ovaj strip je izlazio godinama i nastavio je da privlači nove ljubitelje, jer je Foster svo­je znanje i umeće pažljivo upotrebljavao kako bi stvorio nezaboravne likove, prava osećanja i uzbudljive priče. Foster je bio vrhunski pripovedač, koji je razumeo svoj medij od glave do pete.

Ko je zapravo Princ Valijant
Princ Valijant rođen je 433. godine, kao sin kralja Aguara u skandinavskoj Tuli, na krajnjem severu tada poznatog sveta. S 15 godina, što je po srednjovekovnim merilima značilo punoletstvo, odlazi od kuće u potrazi za pustolovinama. Ubrzo sreće ser Gavena i ser Lanselota, vitezove kralja Artura, i s njima dolazi na dvor u Kamelot, gde postaje štitonoša. Sa 17 godina dobija čuveni mač koji peva – legendarni Flamberže koji će postati njegov verni pratilac, a ubrzo posle toga kralj Artur ga proglašava vitezom okruglog stola. U narednim godinama Valijant se bori protiv Atile i njegovih Huna u Italiji, upoznaje ljubav svog života, princezu Aletu, a zatim ga pustolovine vode u Svetu zemlju, Grčku i Afriku. Za vreme dok su Vandali opsedali Rim, 455. godine, ženi se Aletom, a sledeće godine odlaze u Ameriku gde im se rodio prvi sin, Arn.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (7)

Osmi tom (1951-1952)
Princ Valijant 8

Sedmi tom (1949-1950)
Princ Valijant 7

Šesti tom (1947-1948)
Princ Valijant 6

Peti tom (1945-1946)
Princ Valijant 5

Četvrti tom
Princ Valijant 4

Treći tom
Princ Valijant 3

Prvi tom
Princ Valijant 1

Portreti i recenzije