Princ Valijant - najbolji strip svih vremena
16. dec 2013. @ 08:30  |  portreti, recenzije, intervjui

Princ Valijant - najbolji strip svih vremena

Često karakterisan kao najbolji avanturistički strip ikada, ili najbolje nacrtan, ili sa najboljim istorijskim detaljima, ili, da pojednostavima, prosto najbolji strip u istoriji, „Princ Valijant“ je ponovo u novom ruhu pred čitaocima u Srbiji. Ovoga puta, u pitanju je zaista izuzetno izdanje, u potpunosti dostojno materijala koji sadrži. Naime, Fantagraphics Books iz Amerike, izdavač koji se već etablirao kao referentna tačka za kapitalna izdanja klasika, se odlučio da ponovo izda sve knjige/kolekcije nedeljnih strip tabli čiji je glavni adut kolorit bolji i od onog sa kojim se prvi put predstavio publici. Ta boja, čija se geneza objašnjava naširoko i u samom ovom izdanju je onaj kvalitet više zbog kojeg svaki pravi ljubitelj stripa u svojoj kolekciji prosto mora imati ovu publikaciju, kao i sve koje će joj slediti.

Kako je ovdašnjima fanovima ovaj strip poznat pre svega kroz Stripotekina izdanja, kako u formi uglavnom crno-belih časopisa, a zatim i velikoformatnih kolekcija, koje su nažalost takođe bile monhromatske, pravo je otkrovenje videti obojenog „Princa Valijanta“ i ne treba da čudi što se toliko bavimo time. Ova boja, koja deluje krajnje svedeno u poređenju sa današnjim opcijama u vidu miliona nijansi i načina njihove aplikacije na tabli koji su dostupni na dva klika mišem, ipak unosi neku neobičnu snagu u već perfektne Fosterove crteže. Pre svega, naglašava emocije i stvara upečatljivije pejzaže, a daje i šansu da u prekomplikovanim masovnim scenama konačno razdvojimo i razlikujemo pojedinačne aktere.

Domaći, najpre književni a odskora i sve više stripski izdavač „Čarobna knjiga“, koja ubrzano sa svakim sledećim stripom koji izbaci na tržište popunjava rupe u stripovima na srpskom koje su postojale decenijama unazad, se pokazao dostojnim zadatka da očuva sve brojne prednosti ovog, po mnogo čemu definitivnog izdanja „Princa Valijanta“, pa čak i da ih za nijansu unapredi.

Ali to nije sve! Jer, pored samog stripa, tu je i intervju sa Fosterom, esej na temu ovog neobičnog čoveka i umetnika iz pera Brajana M. Krejna, Fosterovog najtemeljnijeg biografa, plus pravim fanovima uvek drage retke fotografije i dodatne ilustracije ovog majstora. Ovaj prvi tom sadrži sakupljene stripove iz dve godine, 1937 i ’38 i sa velikom dozom nostalgije ćemo se vratiti na ove prve doživljaje mladog Vala, koji su u mnogo čemu različiti od svega što će slediti u nebrojenim budućim tablama i pričama.

Za one retke koji možda ne znaju o čemu se tu uopšte radi, princ Valijant je kako mu ime kaže, naslednik trona Tule, dalekog nordijskog kraljevstva iz doba kralja Artura. Avaj, Valijantu nije suđeno da uživa u blagodetima tadašnje vlastele, jer je već na samom početku stripa, dok je još u najranijoj mladosti, prinuđen da sa porodicom beži iz od uzurpatora otete otadžbine, i nastani se u još uvek divljim krajevim Britanskih ostrva. U zlokobnim močvarama Valijant odrasta i naravno, doživljava prve neverovatne avanture, a kada poraste, doći će u priliku da se dokaže u Kamelotu, pred najčuvenijim vitezovima okruglog stola, pa najzad i da sam postane jedan od njih. To je sve samo početak, jer Valijanta tek čekaju pustolovine širom Evrope, koja iako fantastično predstavljena sa neverovatni okom za arhitekturu, oruđe i oružje, čas pripada poslednjim danima Rimskog carstva, čas je u odmaklom Srednjem veku. Stići će on i do Afrike, pa čak otkriti i Ameriku, ali, to je već neka druga priča... Iako u ovim prvim tablama ima i fantastičnih elemenata, džinovskih guštera i kornjača, pa čak i krokodila (u Engleskoj!), Foster će se ubrzo preorijentisati na relativno preciznu realističnu rekonstrukciju epohe, a i kadrovi će postati sve ambiciozniji i veći sa sve više unetih slikarskih tehnika, kako se njegov talenat oslobađao stege forme i tadašnjih konvencija koje je uspešno razbijao, jednu po jednu. Mnogima pada u oči odsustvo stripskih oblačića, umesto kojih imamo, u drugim stripovima inače retke opise situacija izmešane sa dijalozima u dnu ili vrhu kadra, što uopšte nije loše, jer pored dodatnog objašnjenja daje više prostora minijaturnim remek delima, što je praktično svaki Fosterov kadar, da se pretvore u pojedinačne ilustracije koje mogu, ako treba, stajati i same za sebe.

Foster, koji je bio lik nalik onima iz njegovih stripova, pravi istraživač i pustolov, u svojoj biografiji navodi i da je bio profesionalni bokser, traper i vodič u kanadskoj divljini, a tri godine je sa ženom imao rudnik zlata pre no što su im ga oteli banditi. Pored „Princa Valijanta“, koji je pored izuzetnog uspeha i onda i danas, bio jedan od ključnih dokaza da strip jeste umetnost za sebe, Foster je zaslužan i za vizuelni identitet stripovskog Tarzana budući da je bio jedan od prvih i i dalje najboljih ilustratora ovog lika u formi stripa (smatra se da je čak i Supermen modeliran po ovom izvoru), a stvorio je i još nekolicinu zapaženih kraćih ostvarenja od kojih vredi izdvojiti takođe kod nas nedavno takođe na dostojan način obnovljeno izdanje stripa „Srednjevekovni zamak“ (Komiko, Novi Sad, 2011.).

Na kraju, ostaje samo da se prepustimo ovom vanvremenskom ostvarenju, i ponovo vratimo u dane kralja Artura, koji nikada nisu lepše izgledali...

Pavle Zelić
pisac i strip scenarista

Povezane teme: princ Valijant
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
genije (neregistrovan) @ 19. jan 2015. 09:27 #1
Kad sam kao mali počeo čitati i gledati Valijanta nije mi bio bitan crtać nego sam lik koji se nalaziou crtežima koji su me opčinjavali više nego svi ostali.Najvažnija za mene je scena-crtež Kralja i njegove dvije kčeri, jedne plavuše jedne crnke. Obadvije prelijepo nacrtane i to mi je bio prvi preslik jednog crteža (bio sma dobar crtać-ne i ambiciozan)Ostao sam na tom crtežu kao što sad tinejđeri imaju fotografije svojih junakinje njih dvije su bile moje tajne.Proćitao sam hiljade stripova ali taj dio serijala mi je ostao kao da je dio mog sna. Foster je genije bez imalo sumnje, uraditi toliko fantastićni tabli tako kvalitetno je bez premca u istoriji strip. Pridružujem se gore navedenom tekstu i savjet kulturi, zaslužuje da ga djeca prođu kroz zvaničnu lektiru kao remek djelo i likovne i književne umjetnosti.
0 0
GEZA ŠETET (neregistrovan) @ 04. nov 2018. 19:11 #2
naJ- NAj - NAJBOLJI STRIP SVIH VREMENA
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije