Prokleti rat / Darkwood
Klik za veću sliku

Prokleti rat

0.0 (0)
Izdavač: Darkwood
Datum izdavanja: . 2013.
Scenario: Jean-Pierre Verney
Crtež: Jacques Tardi
176 strana
O Tardijevom i Verneyevom "Prokletom ratu" već smo pričali. U međuvremenu smo saznali da ovo nije sasvim obično izdanje, već da ono sadrži jedan vredan predgovor, pravu lekciju iz istorije o učešću sroske vojske u Prvom svetskom ratu, zbog koje ovo vanserijsko izdanje posebno važno za celokupnu domaću strip scenu.

Ovde možete pogledati isečke iz uvoda, kao i privju samog stripa.

Prevod - Marijana Đokić,
Lektura - Marijana Mahač,
Dizajner - Vuk, poznatiji kao Vučko, Popadić
Pisac uvodnog teksta - profesor istorije Miloš Ković...


U nastavku pročitajte šta sam izdavač kaže o ovom izdanju:

Nazvan je Veliki rat. Iznedrio je velike bitke, velike vojskovođe, velike heroje – za novine, istorijske udžbenike pobednika i propagandni materijal političara, dok je običnim ljudima, majkama, deci i očevima, doneo samo jedno – veliku tragediju.

Dva velika umetnika, autori Tardi i Verne, na maestralan način narativno i vizuelno oslikavaju strahote Prvog svetskog rata kroz priču u ovom albumu. Ovo delo, koje je podjednako strip, ilustrovana knjiga i žurnal događaja tokom ratnog vihora 1914-1918, koji je desetkovao Evropu i svet, u vrlo originalnoj mešavini navedenih izraza autora nudi nam jedno teskobno ali sjajno štivo za čitanje i gledanje. Kao dodatak francuskom izdanju, a da pri tome nismo narušili koncept koji su autori zamislili, ovaj strip donosi poseban dodatak na 22 strane o učešću Srbije u Prvom svetskom ratu, njenim užasnim žrtvama i nadljudskim podvizima. Tekst je specijalno za ovu priliku napisao naš poznati i cenjeni istoričar Miloš Ković.

Sam strip predstavlja viđenje mladog francuskog vojnika koji je poslat na front. Njegove muke i užasi počinju ovako:

Ovo smo mi, mali francuski vojnici pod užarenim suncem, s nogama u žitnim poljima, u mislima na poljima časti, zgrčenog stomaka, usrani od straha.”

Njegove „avanture”, kao i svi prateći tekstovi, vizuelno bogato propraćeni, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
rodman (neregistrovan) @ 28. maj 2013. 03:12 #1
Brutalno izdanje! Svaka cast...
1 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (5)

Linije fronta 3
Linije fronta 3

Linije fronta 2
Linije fronta 2

Portreti i recenzije