Rosencrantz - novi izdavač na srpskoj strip sceni
08. jun 2012. @ 08:36  |  vesti

Rosencrantz - novi izdavač na srpskoj strip sceni

Pre par dan sve nas je obradovala vest da je u našoj zemlji sa radom počela jedna sasvim nova izdavačka kuća stripa pod imenom Rosencrantz. Ova kuća je zamišljena kao mala niskoprofitabilna organizacija u čijem će se okrilju uglavnom objavljivati domaći stripovi, s najvećim fokusom na period između 1975. i 1991. godine. Kako navode urednici, misija ove kuće je "promocija domaćih strip autora i njihovih dela u zemlji i inostranstvu, putem objavljivanja izabranih dela i antologija, kao i stvaranja mogućnosti za kreativan rad, uz uvažavanje integriteta strip autora i podsticaj njihove prepoznatljivosti i uvažavanja".

Uredništvo Rosencrantza namerava da svoja izdanja objavljuje u okviru četiri edicije, a to su: edicija karikaturalnog stripa, edicija antifašističkog stripa, edicija antologija kratkih strip priča i edicija premijernih albuma domaćih autora. Pored toga, ukoliko se za to ukaže prilika, možda se u ponudi nađe i po koja strip sveska ili izdanje nekog stranog albuma.
O kvalitetu strip izdanja ove kuće brine se jedan od najproduktivnijih strip stvaralaca sa ovih prostora Toza Obradović, koji je ujedno prihvatio i mesto glavnog urednika.

Za sada u okviru Rosencrantza postoji i prostor za objavljivanje i proze i poezije, prvenstveno usmerene na nekomercijalna izdanja visoke umetničke vrednosti. Tim koji stoji iza ove izdavačke kuće poručuje da su otvoreni za sve sugestije, predloge i ideje, i da se nadaju da će ostvariti uspešnu saradnju sa čitaocima, te da će na taj način realizovati svoj najveći zadatak - promociju domaćeg stripa.

Ovom prilikom, predstavljamo vam i prvo izdanje ovog izdavača, a to je strip album domaćih autora Dragana Lazarevića i Lazara Odanovića pod nazivom "Avanture u gradu svetlosti". Album obuhvata strip o pariskom taksisti slovenskog porekla Ivu Rokatanskom i kratak strip o Giletu Guliću, malograđaninu i privatnom detektivu. Pregled izdanja možete naći na ovoj stranici.

Zvanični sajt ove organizacije se za sada nalazi u priptremi i možete ga naći ovde, a pozivamo vas da posetite i podržite njihovu Facebook stranicu.
Povezane teme: Rosencrantz, domaći strip
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Mix (neregistrovan) @ 08. jun 2012. 11:46 #1
Čestitam osnivanje! Puno uspeha!
0 0
slobodanka @ 24. jun 2012. 11:18 #2
Neka je sa srecom!
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije