Saznajte ko bojkotuje najveći evropski festival stripa zbog šovinizma
08. jan 2016. @ 10:41  |  vesti

Saznajte ko bojkotuje najveći evropski festival stripa zbog šovinizma

Nedavno je objavljena lista od 30 autora nominovanih za Grand Prix nagradu za životno delo u okviru festivala u Angulemu, najvećeg evropskog festivala posvećenog stripu. Na listi se ne nalazi nijedna žena.

Ova činjenica bila je dovoljna da se nekoliko zvučnih imena u svetu stripa oglase povodom očigledne diskriminacije žena, a najglasniji je bio čuveni strip Daniel Clowes, čiji je album "Svet duhova" jedan od najprodavanijih naslova naše izdavačke kuće Komiko. Iako je prvobitno bio na pomenutoj listi od 30 nominovanih autora, Clowes je svoju kandidaturu povukao.

"Podržavam bojkot festivala u Angulemu i povlačim svoje ime iz izbora za ovu sada sasvim beznačajnu ‘čast’. Kakav besmisleni, sramotni debakl!", izjavio je autor.

U 43 godine dugoj istoriji ovog festivala samo jedna žena je do sada osvojila Grand Prix nagradu, i to francuska autorka Florence Cestac. Pored nje, još samo nekoliko žena je ušlo u uži izbor za ovu nagradu, a među njima su autorke Posy Simmonds i Marjane Satrapi, koju ovdašnja publika najbolje zna po naslovu "Persepolis".

Bojkotu se pridružila i velika izdavačka kuća Fantagraphics Books
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije