Scream Awards: zabava u čast najstrašnijih stvari
31. okt 2011. @ 12:08  |  vesti

Scream Awards: zabava u čast najstrašnijih stvari

Scream nagrade jedne su od mlađih, ali ujedno i najzanimljivijih komercijalnih dodela nagrada u Americi, koje se dodeljuju najboljim ostvarenjima u okviru filmske, televizijske i strip produkcije. Iako su originalno nastale kako bi poklonicima horor, fantasy i sci-fi žanra pružile izvanrednu zabavu, prvobitne Scream nagrade prerasle su u značajan i popularan događaj, dok je broj kateorija u kojima se iste nagrade i dodeljuju porastao sa dve (Scream Queen za najbolju glumicu i Best Heroic performance za najboljeg glumca godine) na čak trideset tri. Ove godine, strip ostvarenja borila su se za nagrade u četiri kategorije.

Ovom prilikom prenećemo vam rezime kompletnih nagrada, sa posebnim osvrtom na stripsku selekciju.


Najbolji strip ili grafička novela

Uspešni strip serijal The Walking Dead u toku proteklih godinu dana doživeo je ogromnu pažnju od starne publike, s obzirom da je jedna od najcenjenijih američkih televizijskih kuća AMC prošle jeseni krenula sa objavljivanjem istoimene serije. Mišljenja o tome koliko je pomenuta televizijska serija uspela da prenese doživljaj i atmosferu uoblienu u ovom izvanrednom stripu, poprilično su različita (recenziju iste mogli ste svojevremeno da pročitate i na našem sajtu), ali to ništa nije sprečilo da serija u toku protekle godine primi popriličan broj nominacija za svakakve bitne nagrade (pa tako i za šest Scream kategorija). Sve u svemu, nepobitna je činjenica da The Walking Dead svakako jeste jedan od najboljih komercijalnih izdanja horor žanra u Americi. Za Roberta Kirkmana, autora ovog strip serijala, koji je sada i jedan od scenarista televizijske adaptacije, ovo nije prva Scream nagrada, s obzirom da je na prvoj dodeli osvojio priznanje za rad na serijalu Marvel Zombies. „Na Scream nagradama, oni baš jako vole zombije“, rekao je Kirkman ovim povodom. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti i ostale ovogodišnje nominirane stripove u ovoj kategoriji, s obzirom da se radi o zaista odličnim serijalima. Prvi od njih, za koji mnogi tvrde da je i zaslužio nagradu, jeste serijal American Vampire o kojem smo nemali broj puta govorili na našim stranicama. Kontraverzni i, moramo priznati, pomalo morbidni serijal Chew, takođe se našao na listi nominovanih, kao i Daytripper, ovogodišnji dobitnik nagrade Harvey, te Locke & Key, odličan horor serijal, koji svoju tematiku crpi iz različitih priča majstora žanra H. P. Lovecrafta.


Najbolji strip scenarista

Ed Brubaker, cenjeni američki scenarista, gotovo specijalizovan u oblati pisanja superherojskih avantura i to najčešće za serijale Captain America (kojeg je čak i pokušao da ubije u par navrata), pokupio je nagradu za najboljeg strip pisca na Scream nagradama, za sobom ostavivši neka od najvećih imena savremenog komercijalnog stripa, a koja su ujedno i nešto poznatija publici na ovim prostorima. Joe Hill bio je nominovan za scenario gorepomenutog serijala Locke & Key, zatim Grant Morrison o čijem se društevnom i političkom angažmanu ove godine dosta pisalo, te Mike Mignola, a možda najveće iznenađenje leži u činjenici da pomenuti Robert Kirkman nije dobio i ovu nagradu za The Walking Dead.


Najbolji strip crtač

I ova nagrada pripala je umetniku koji radi na polju superheroja, tačnije, John Romita Jr, crtaču kultnog serijala Avengers i možda još zabavnijeg Kick Ass. Romita je ovaj put za sobom ostavio vrsne crtače kao što su Charlie Adlard, Mark Buckingham, Duncan Fegredo i Bernie Wrightson.


Najbolji film napravljen po stripu

Realno gledano, konkurencija u ovoj kategoriji je bila definitivno najjača do sad. Filmovi Thor, Captain America: The First Avegner i Cowboys & Aliens, svaki u svoje vreme, harali su po blagajnama američkih bioskopa, a pored toga se svi mogu pohvaliti i sasvim solidnim ocenama od strane kritike. Ipak, mesto pobednika ipak je bilo rezervisano za jedno od dve zaista odlične adaptacije, iako se originalni stripovi, kako po samom žanrovskom, tako i tehičkom pristupu, u osnovi razlikuju kao nebo i zemlja. X-Men: First Class, četvrti nastavak franšize o popularnim mutantima, ne samo što je bio veliki bioskopski hit, već se komotno može nazvati jednim od najbojih komercijalnih filmova godine. Samim tim, posle ovogodišnjih dodela, određen broj publike ostao je razočaran činjenicom da se ovaj film ipak nije izborio za prvo mesto na ovako iznimno geekovskim nagradama kao što su Scream Awards. Ipak, Scott Pilgrim vs. The World je odneo pobedu, a verujemo da je takva odluka doneta pošto su članovi žirija shvatili da adaptacija originalne grafičke novele nije bila nimalo lak posao, te da je konačni rezultat (i pored toga što glavnu ulogu igra šonja poput Michael Cere) i više nego zadovoljavajuć. Ovaj film je, pored toga, dobio i nagradu za najbolju scenu borbe, i to za finalnu tuču između Scotta i najgoreg ex-a od svih, Gideona Gravesa.

Ostale kategorije

Kompletnu listu pobednika možete naći na oficijelnom sajtu Spike TV-a koji organizuje ovaj događaj, a verujemo da ne bi bilo na odmet da vam pomenemo i ostale zanimljive momente ovogodišnjih Scream nagrada.

The Ultimate Scream, glavna kategorija koja se dodeluje televizijskom i filmskom delu koji je u okviru fantastike i prigodnih žanrova poprimio najveće simpatije žirija i publike, ove godine pripala je, kao što je bilo i očekivano, završnom nastavku serijala Harry Potter. Iako je konkurencija, kako televizijskih, tako i filmskih ostvarenja bila izueztno jaka, verujemo, iz čistog poštovanja prema ne-više-tako-mladom čarobnjaku, da je tako trebalo da bude.

• Nagrada za najbolju televizijsku seriju pripala je kritički priznatoj HBO seriji Game of Thrones. Kao i svi pravi zaljubljenici u ovu seriju, pa samim tim i serijal knjiga po kojem je nastala, nadamo se da će i adaptacija sledećeg dela biti, takođe, pun pogodak.

• U kategoriji za najboljeg negativca, ove godine se borilo čak 11 zlotvora: Sebastian Shaw iz X-Man: First Class, jezivi Kyung-Chul iz I Saw The Devil, The Red Skull – neprijatelj heroja zvanog Captain America, neprevaziđeni Lord Voldemort iz sveta čarobnjaka, te sedam zlih bivših ljubavi drage Ramone Flowers. Neprepoznatljivi Ralph Fiennes kao zli lord kojeg je glumio čak šest puta, ipak je zasluženo odneo pobedu za jednog od najvećih zlikovaca u istoriji filma.

• Jedna od najzanimljivijih nagrada Best Cameo dodeljena je, po našem mišljenju sasvim zaslužno, Hugh Jackmanu i njegovom neprocenjivom „Go fuck yourself u X-Men: First Class.

• Nagrada za film koji (ili, još bolje rečeno – od kojeg) najviše očekujemo, pripala je, naravno, naslovu The Dark Night Rises, predviđenog za sledeću godinu. Nagradu su, u ime cele ekipe, primili Gary Oldman, Joseph-Gordon Levitt i Anne Hathawy, a čovek koji ponovo stoji iza ovog velikog projekta, Christopher Nolan, poručio je fanovima da od sad ova nagrada na njegovoj polici stoji odmah pored Oskara.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije