Siročad - prvi kolor strip serijal iz Boneli kuhinje
09. jun 2014. @ 17:37  |  portreti, recenzije, intervjui

Siročad - prvi kolor strip serijal iz Boneli kuhinje

Kada biste iskoktelisali knjige “Svemirski vojnici”, “Gospodar muva” i “Enderovu igru”, sa Kjubrikovim “Bojevim metkom” i sve to začinili estetikom naučno-fantastičnih video-igara kao što je “Halo”, dobili biste vraški dobru zabavu. Upravo takav strip-serijal nam stiže iz Italije, pod nazivom “Siročad”. “Siročad” je najskuplji i najambiciozniji projekat Bonelija (sa budžetom od preko 2 miliona eura) koji potpisuju scenarista Roberto Rekioni (urednik Dilana Doga; Dilan Dog: Mater Morbi, JDJP: Iskupljenje samuraja,…) i crtač Emilio Mamukari (Karavan), a kao crtač naslovnica našao se Masimo Karnevale. Prošle godine, ovaj mini-serijal sasvim zasluženo dobio je nagradu za najbolje strip ostvarenje u Italiji. Do sada su objavljena dva serijala sa po dvanaest epizoda, a autori su dobili “zeleno svetlo” i za treći serijal.

Kod nas je prva epizoda, pod nazivom “Siroti mali ratnici”, u izdanju Darkwooda, imala premijeru na NiFestu, festivalu stripa održanom u Nišu, a da je Darkwood ostao na visini zadatka, govori činjenica da je tehnički kvalitet stripa pohvalio i sam Rekioni.

Međutim, šta se zbiva u stripu koji je toliko hajpovan?

Već na prvim stranacima, svedoci smo kataklizme, usled razarajućeg napada iz svemira, koji iznebuha dovodi čovečanstvo na rub opstanka. Možda je tačna ona Ajnaštajnova da će se Četvrti svetski rat “voditi motkama i toljagama”, ali, ako je za verovati Rekionijevom prejudiciranju, Prvi vanzemaljski rat će se voditi savremenim naoružanjem i to na čelu sa ratnom siročad, koja su izgubivši porodicu, dom, detinju nevinost, radost (kao i uostalom sve što bi normalno detinjstvo trebalo da nosi), regrutovana od strane vojske, sa ciljem da budu poslata na neprijateljsku planetu. Umesto da se Ringo, Džonas, Žuno, Rej, Feliks i Sem igraju rata, rat se poigrava njima.

Velika razlika u odnosu na ono na šta smo navikli od (često) linearnog Bonelija je prisustvo dva vremenska toka koji će se preplitati tokom čitavog serijala, te već u prvoj knjizi svedoci smo surove obuke kroz koju prolaze mališani u prošlosti, koja podseća na zbilja okrutan rijaliti šou; pod budnim okom jednooke Jasne Jurić i generala Takešija; kao i produkt te obuke u budućnosti, kada već odrasla siročad, uzurpirajući neprijateljsku planetu, u punoj ratnoj opremi, kreću u prokleto brutalnu makljažu sa nepredvidivim vanzemaljskim stvorenjima.


Sadašnjost ...

Ono što prvo zapadne za oko je činjenica da je strip kolorisan (i to fantastično!), što je bitna razlika u odnosu na ostala Boneli izdanja, koja bojom “počaste” čitaoce obično u jubilarnim epizodama.

Referencijalnost je alat kojim se Rekioni majstorski služi (gotovo kao Sklavi), pa iako čitanje “Sirotih malih ratnika” stvara utisak konstantnog de-žavija, čitalac pred sobom ima jedinstven maestralno sklopljen mozaik od fragmentisanih delova naučno-fantastičnih romana, filmova, američkih stripova, japanske mange i video-igara, čiji je autor veliki ljubitelj. S vremena na vreme znaju da zasmetaju pomalo naivni, tipično bonelijevski dijalozi, no dinamičnost i pitkost ove epizode prevagnjuju.


.. i prošlost

Posle marša na drugu planetu, ostala su otvorena mnoga pitanja, no Darkwood je najavio novu epizodu pod nazivom “Ljubav, a ne mržnja” (već se može naručiti), pa bi svi ljubitelji naučne fantastike trebalo na vreme da se snabdeju “Sirotim malim ratnicima”, kako bi mogli da se pridruže istreniranim “klincima” u borbi protiv vanzemaljskih entiteta, ovog puta pod dirigentskom olovkom Bignaminija (Mister No, Graystorm).

Povezane teme: Siročad
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Shibby (neregistrovan) @ 10. jun 2014. 11:22 #1
Kupio i pročitao oba broja. I to sam uzeo tvrdokorična izdanja. Šta na kraju reći... Ništa specijalno. Korektan SF, iznad Boneli prosjeka, ali ništa više od toga. Radnja se (kao što samo ime kaže) vrti oko siročadi koji su istrenirani da postanu nekakvi specijalci u borbi protiv čudovišta i vanzemaljaca. U Italiji je zasad izašlo 9 brojeva, a Darkwood je otkupio prava za prvih šest. Autor Rekioni kaže u intervjuu na kraju prvog broja, ići će se po sezonama, kao serije u Americi. Zasad su u planu dvije sezone, odnosno 24 epizode. Znači, nije riječ o mini-serijalu, već će sve zavisiti od interesovanja i prodaje.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije