Spirou napunio 75 godina
25. apr 2013. @ 09:49  |  vesti

Spirou napunio 75 godina

Pored Supermana, još je jedan čuveni stripski junak prošlog vikenda proslavio 75. rođendan. Matorci, šta reći...

U pitanju je jedan od najpoznatijih likova franscuskog stripa zvani Spirou, inače polovina dvojca Spirou et Fantasio čiji je serijal u Francuskoj i Belgiji počeo da se izdaje 1938. godine. Ovaj serijal karakteriše specifičan evropski smisao za humor kakav možemo naći i u čuvenim serijalima Asterix i Tintin. Kroz Spirou "školu" prošli su mnogi vrsni francuski i belgijski umetnici, među kojima su Jijé, André Franquin, nedavno preminuli autor Didier Comès i mnogi drugi.

Spirou i Fantasio zapravo su dvojica novinara i avanturista koji konstantno upadaju u razne zgode i nezgode oko kojih se ovaj serijal i vrti.

Na početku, Spirou je po profesiji bio liftboj, ali je ta odluka ubrzo promenjena. Ipak, iz nekog nepoznatog razloga, ostao je obučen u tu crvenu uniformu, te je dobar deo svoje karijere proveo u njoj. Reč "spirou" na francuskom inače znači veverica, a u figurativnom smislu se može shvatiti kao nešto vragolasto ili nestašno, a nestašluci glavnih junaka jedna su od vodećih tema ovog serijala.


Mladi Spirou u svom originalnom ruhu.

Spirouov lik je osmislio umetnik Robert Velter (poznatiji pod pseudonimom Rob-Vel) koji je i sam u mladosti neko vreme radio kao liftboj u jednom prestižnom hotelu. Strip o ovom junaku nastao je za izdavača Éditions Dupuis. Bio je to sasvim novi magazin zvani Le Journal de Spirou i brojao je samo 16 strana. Ipak, to se pokazalo dovoljno, strip je ubrzo zaživeo i postao jedan od najprodavanijih naslova u Francuskoj. Kada je Velter mobilisan 1940. godine, njegova žena je na kratko vodila serijal. Kasnije je Velter prešao da radi neke druge stvari pošto kvalitet originalnih priča više nije mogao da dostigne.

Onda je kormilo serijala preuzeo André Franquin koji je zasebne kratke gegove povezao u duge avanture i tako rearanžirao konceprt serijala. Ipak, ovaj se potez pokazao kao veliki uspeh i mnogi ovaj period nazivaju klasičnim periodom serijala o Spirouu. Ipak, autor Jean-Claude Fournier bio je taj koji je u potpunosti modernizovao serijal. Kasnije su na čelo serijala stigli Tome & Janry koji su Spiroua i Fantasia stavili pred neke sasvim nove izazove pout putovanja kroz vreme, borbe sa mašinerijama i biotehnologijom. Ipak, njihovi izleti rezultirali su time da je strip počela da prati znatno mlađa publika, te su kasnije radili isključivo na spin-off serijalu za mlade zvanom Le Petit Spirou.


Hrvatsko izdanje jednog od najpoznatijih albuma iz ovog serijala koji
je u originalno izašao 91952. godine.

Ovog proleća, povodom jubileja, Dupuis je izdao specijalan album sa preko 200 ilustracija koje su tokom godina izdavane u okviru matičnog magazina. Pored toga, u Briselu je u Belgijskom stripskom centru otvorena izložba ilustracija i ostalih radova posvećenih ovom serijalu koja će trajati sve do 4. novembra ove godine. Na njoj će, takođe, biti prikazano 60 originalnih tabli.

Sa ovim serijalom i njegovim glavnim junakom ovdašnja publika je u poslednjih nekoliko godina mogla da se sretne zahvaljujući hrvatskom Libellus-u, a Spirouve avanture i dalje se mogu naći na stranicama Marketprint-ove Stripoteke, dok je Darkwood najavlo specijalno izdanje iz edicije Karusel koje će biti posvećeno Spirou i njegovim počecima.
Povezane teme: spirou, dupius, francuski strip
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije