Striporama 2017: Nišvil slavi rođendan Dylana Doga
26. jul 2017. @ 11:35  |  vesti

Striporama 2017: Nišvil slavi rođendan Dylana Doga

Pored bogatog muzičkog programa koji predvode Bisera Veletanlić, Peti Ostin, Al Foster, Toma Harel, Nik Vest i Kendi Dulfer, Nišvil nam ove godine, po starom dobrom običaju, dosta iznenađenja dalje od glavne bine. Dakle, pored kvalitetnog džeza, soula i bluza, Niš će početkom avgusta biti posvećen filmu, teatru i stripu. Ono što nas u ovom slučaju najviše zanima jeste program Sriporame - festivala u festivalu posvećenog devetoj umetnosti.

Striporama će se održati od 10. do 13 avgusta, a u saradnji sa Striparnicom Južni Darkvud, festival će biti posvećen obeležavanju 30 godina od izdavanja prvog stripa Dilan Dog u Srbiji. Gost festivala će biti glavni urednik tog izdanja Roberto Rekjoni. Njemu će se pridružiti i urednici srpskog izdanja Dilana Doga - Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović iz izdavačke kuće Veseli četvrtak, koja će za ovu priliku objaviti knjigu posvećenu Dilanu Dogu.

Gosti Striporame će i ove godine predstaviti najuticajnije škole stripa - američku, francusku, italijansku i japansku. Na spisku gostiju festivala biće još jedna zvezda italijanskog stripa - Emiliano Mamukari, crtač Dilana Doga i koautor strip serijala “Siročad”, zatim Bojan Vukić, uzdanica francuskog strip giganta Delcourt, Igor Kordej, jedan od najcenjenjih i najangažovanijih evropskih strip crtača u ovom trenutku, talenti bugarske strip scene Todor Hristov i Diana Naneva, domaće mlade crtačke snage Velibor Stanojević, Jelena Đorđević i Jana Adamović, Enis Čišić iz Sarajeva koji je sarađivao sa kućom „Marvel“, i ilustratorska legenda „Politikinog Zabavnika“ Boban Savić Geto.

Program festivala sadržaće potpisivanje zvaničnog portfolija festivala od strane autora, javne intervjue, izložbe, tribine, radionice, predavanja, promocije izdanja, berzu stripa i Školu stripa za najmlađe posetioce festivala.

Zvanične ilustracije koje krase portfolio ovogodišnje Striporame možete videti na sajtu Nišvila (mi smo se u ovom tekstu opredelili za one koje potpisuju Enis Čišić, Yana Adamović i Jelena Đorđević).

Za dalje informacije o programu pratite Striporaminu Fejsbuk stranicu.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije