Stripoteka 1015: Sedam Života Kobca, vol 5
04. mar 2006. @ 09:39  |  izdanja

Stripoteka 1015: Sedam Života Kobca, vol 5

Martovski, 1015, broj Stripoteke donosi nam konačno jedan zanimljiv strip: Žig Sudbine. Stripoteka već mesecima deljuje poprilično dezorjentisano i definitivno bez jasnog kontakta sa trenutkom u kome živimo. Pojava novih, svežih, mlađih izdavača koji su se skoncentrisali na aktuelne, nove radove pokazuje u pravom svetlu koliko je Stripoteka zarobljena u godinama koje su prošle. Poslednjih nekoliko brojeva donosili su nezanimljive i prevaziđene stripove mahom iz 70-tih i 80-tih. Osim sjajnog Titefa, večnog Hogara malo je toga zanimljivog i dobrog, a još manje novog. Često je slučaj da su kraći stripovi, fileri, mnogo bolji od nosećeg albuma. Ostaje nejasno kojim se putem kreće najstarija i najbolja, često i jedina strip revija kod nas.

Ono što je najbolje što Stripoteka radi i što je po našem skromnom mišljnju put kojim ekipa iz Marketprinta treba da krene snažnije i odlučnije je objavljivanje antologiskih serijala koji su stvarali i menjali istoriju stripa. S obzirom na odsustvo svesti o značaju marketinga, dizajna i osećaja za savremene tokove, veterani iz Stripoteke treba da se skoncentrišu a ono što najbolje znaju: Istoriju Stripa. Upravo to donosi i novi broj: Vil Ajsner kao dodatak, a peti tom čuvenog serijala Sedam Života Kobca (u prevodu Stripoteke žig sudbine) kao noseći strip.
Ciklus Sedam Života Kobca je jedan od najdugovečnijih i najpopularnijihizdavačkih projekata jedne od najznačajnijih izdavačkih kuća na svetu:Glenat iz Francuske. Ciklus je započeo 1983. i to upravo serijom odsedam albuma koj nose originalni naziv Ciklusa: Sedam života kobca. Do1991. pvi serial je završen. Ogromni tiraži i popularnost naveli suizdavača da nastave ciklus i da pokrenu nekoliko bočnih linija pričekoji istražuju likove, prošlost i budućnost fabule predstavljene uprvih sedam albuma. Reč je o istorijskom stripu u najboljem manirufrancuskih romansiranih biografija i donosi priču o francuskom kraljuAnriju IV i njegovom vremenu. Pored originalnog seriala do danas jepokrenuto još sedam seriala koji i dalje izlaze i veoma su aktuelni ipopularni. Scenario za sve albume, do sada ih je objavljeno preko 50,napisao je Patrik Kotias, dok je svaki od osam seriala ilustrovao drugiumetnik. Pred vama je sedam naslovnih strana originalnog seriala kao iizbor najzanimljivijih naslovnica iz ciklusa.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije