Sve metamorfoze junaka Green Arrow
25. dec 2012. @ 08:09  |  portreti, recenzije, intervjui

Sve metamorfoze junaka Green Arrow

Strip heroj koji je u poslednje vreme uspeo da privuče pažnju javnosti, taman pošto se fama oko Mračnog Viteza malo stišala, svakako je Green Arrow. Budući da se na američkoj mreži CW ove jeseni pojavila televizijska serija inspirisana upravo ovim likom, to nas nimalo ne čudi. Ono što nas je u neku ruku iznenadilo je kvalitet ove serije (ili bar nekoliko početnih epizoda iste), s obzirom da se na kanalu CW uglavnom vrte ispolirane serijice bez ikakvog intelektualnog značaja. „Arrow“ je tako uspeo da se nađe negde na pola puta između sage o Mračnom Vitezu i "90210", ako je to ikako moguće. Zapravo, po strukturi i senzibilitetu najbliža joj je serija „Smallville“, s kojom, bar u korenu svega, ima dosta prisne veze.

Green Arrow (u našem prevodu Zelena strela) se na strip sceni prvi put pojavio 1941. godine, što znači da ga je dug put doveo do televizijske adaptacije. Ime koje stoji iza ovog heroja je Oliver Jonas Queen, za prijatelje Olie i sa njim nas je, u nekoliko navrata, upoznao izdavač DC Comics. Godinama on se borio protiv zla u rodnom gradu uz pomoć svojih prijatelja, odanih, ali i problematičnih pomoćnika, pa tako i kao član Lige Pravde (Justice League). Sada, posle sedamdeset godina borbe protiv kriminala i velikog uspona na pop kulturnoj lestvici, stručnjaci za američke (super)herojske serijale su se potrudili da naprave retrospektivu ovog stripa. U nastavku možete pročitati sve o tome.


Zlatno doba

Green Arrow je debitovao na sceni uz pomoćnika zvanog Speedy, u epizodi „More Fun Comics“ #73 koja je objavljena 1941. godine, u periodu koji sada zovemo Zlatnim dobom američkog stripa. Čitaoci su se tada upoznali sa bogatašem Oliverom Queenom i Royom Harperom, najboljim mu prijateljem iz tinejdžerkog doba sa kojim je živeo, a za kojeg se kasnije ispostavilo da je zapravo njegov štićenik. Ovi maskirani junaci obračunavali su se sa kriminalcima Star Sitija tako što su ih gađali strelama. U ranim epizodama čitaoci su se upoznali sa čitavim arsenalom i opremom kojom je baratao ovaj dvojac, u koju možemo uključiti i specijalna prevozna sredstva, Arrowcar i Arrowplane, koja su Oliver i Roy čuvali u tajanstvenoj pećini zvanoj, naravno, Arrowcave. U to vreme, junaci su bili pozivani u obračun putem specijalnog signala uperenim u nebo koji se zvao, pogađate, Arrow-Signal.


"More Fun Comics" #89, prva samostalna
epizoda ovog junaka


Srebrno doba

1956. godine DC Comics je započeo novu eru stripa zvanu „Srebrno doba“ u kojem je došlo do potpunog preokreta, te su priče o poreklu mnogobrojnih heroja bile promenjene iz korena, a među njima se našao i naš Green Arrow. Oliver Quinn i Roy Harper ostali su junaci kakve su čitaoci pamtili od ranije, ali je priča o njihovom poreklu sada bila nešto drugačija.

Zajedno sa scenaristom Edom Herronom, strip legenda Jack Kirby zaslužan je za sve promene u ovom serijalu. U novoj varijanti, Oliver Queen se sam borio protiv kriminala dosta dugo, a Roy je postao njegov pomoćnik tek kada je Green Arrow postao svima poznat junak. U epizodi „Green Arroow`s First Case“ Oliver priča Royu o svom poreklu. Naime, Oliver Queen je ranije bio poznat kao raskalašni i bogati plejboj, koji je jedne noći pao sa palube svoje jahte i dospeo na nenaseljeno ostrvce Starfish, na kojem shvata da se nalazi u bezizlaznoj situaciji. Na ostrvu Oliver pravi luk i stele, a zatim provodi mesece u nastojanju da razvije veštine preživljavanja. Tamo je on naučio tehniku kamuflaže prilikom lova, a napravio je i tamno zeleni kostim sa kapuljačom. Pored običnih strela, koristio je i specijalne strelice koje su mu bile korisne u različitim situacijama. Na ostrvu on formira ideju o dvostrukom životu koji počinje da vodi po povratku kući.

Što se Roya tiče, priča je slična kao i u Zlatnom dobu. On je preživeo pad aviona u kojem su živote izgubili njegovi roditelji i odrasta u rezervatu, gde ga treniraođ iskusni poglavica Thunderhead, koji ga posle nekoliko godina šalje u svet da nađe svoju sudbinu. Nedugo zatim, Roy pronalazi Olivera, njih dvojica postaju tim, a Roy dobija nadimak Speedy zbog toga što je izuzetno brzo baratao lukom i strelom. Kasnije je priča o njegovom poreklu doživela još neke modifikacije, ali ključne informacije ostaju nepromenjene.

Green Arrow je kasnije dobio novi zeleni kostim, a pustio je i bradu, što je još više naglasilo njegovu sličnost sa Robinom Hoodom. Ipak, najveća mana njegovog tadašnjeg imidža ležala je u tome što je bilo izuzetno teško poverovati da njegov identitet uspeva da ostane tajna. Tokom 70-ih, stvari su se potpuno preokrenule kada je Oliver bankrotirao i svoju aktivnost usmerio ka uličnom kriminalu. Na taj način, Green Arrow postao je bliži prosećnom građaninu Amerike i sve se manje borio sa kolegama iz Lige Pravde.

Ipak, bez obzira na to protiv koga se borio, Green Arrow je u borbi i dalje koristio svoje specijalne strele. Pored toga, našao je još jednog bliskog prijatelja po imenu Hal Jordan, kojeg mnogi bolje poznaju po nadimku Green Lantern, a neko vreme bio je u vezi sa Dinom Laurel Lance, takođe herojkom zvanom Black Canary. S druge strane, Speedy u to vreme postaje ovisan o heroinu, pa čak i kad je uspeo da se otarasi te opasne navike, njegov je udeo u borbi protiv zla vremenom postao sve manji.


Smallville period

Posle nekoliko godina opet je došlo vreme za promene u priči o poreklu Zelene strele. Tako saznajemo da je Oliver, dok je bio tinejdžer, izvesno vreme proveo u Smallevilleu, gde je upoznao mladog Clarka Kenta. Zahvaljujući uređaju zvanom „teleskop vremena“, Clark je bio u potpunosti svestan činjenice da će Oliver jednog dana postati hrabri junak sa kapuljačom, pa odlučuje da svog prijatelja pogura u tom pravcu i zato ga nagovara da mu se pridruži prilikom

jedne akcije hvatanja kriminalaca. Međutim, mlađani Oliver u to vreme nije bio tako dobar strelac i nije se dobro pokazao u obračunu. Loši momci, uprkos tome, bivaju uhvaćeni, ali Oliver napušta grad u ubeđenju da nikada neće postati vešt borac.

Ova dva junaka susreće se opet, na istom mestu, ali pod nešto drugačijim okolnostima u jednoj od završnih sezona TV serije „Smallville“.


Period neposredno posle krize američkog stripa

Početkom 1980-ih, čelnici urednici kuće DC Comics još jednom su odlučili da promene Oliverovu biografiju. Zapravo, takva sudbina zadesila je sve junake iz DC univerzuma, te je zbog toga naručena posebna edicija zvana „Crisis on Infinite Earths“ koja je trebala da premosti jaz između starih verzija serijala i novog poretka.

U to vreme je na serijalu počeo da radi Mike Grell koji Zelenu strelu odvodi u surovi, realni svet, smešten u američki grad Sijetl, daleko od superherojskog glamura. U svom mini serijalu, Grell nas upoznaje sa četrdesetogodišnjim Oliverom koji se nerado seća svojih nezrelih ispada i ljuti se na sebe što u prošlosti posao osvetnika nije prihvatao s dovoljno ozbiljnosti. Takođe, u ovoj priči Oliverova prijateljica Black Canary ostaje bez svojih nadzemaljskih moći kako bi se bolje uklopila u ovaj sumorni ambijent, dok Roya uopšte nije ni bilo.

Novi, prizemljeni Oliver Queen bio je bogataš, ali uz to i radoholičar, koji je dao sve od sebe kako bi unapredio svoju imperiju. Priča o njegovom padu sa broda uslovljenim prevelikom količinom alkohola u krvi i boravka na pustom ostrvu, ostala je manje-više ista, osim dela o krijumčarima marihuane koje je Oliver naterao da ga vrate kući, a zatim predao policiji. Jurišanje po gradu u zelenom kostimu, tadašnjem Oliveru predstavljalo je samo ubijanje vremena. „Sam Bog zna da nisam imao ništa pametnije da radim“, izjavio je on u jednoj epizodi.


Mike Grellova vizija Zelene strele

Iako je Grell postigao poprilično velik uspeh sa ovom verzijom serijala, „Green Arrow: The Wonder Year“ nije uspeo da ostavi dugotrajan uticaj i već 1994. godine DC je ovog junaka vratio u stari dobri izglancani svet superheroja. Neko vreme, predstavljali su ga kao junaka koji poseduje potencijal da poprimi neke supermoći, što mu je nadenulo osobinu meta-čoveka. Ipak, kada je strip dospeo u ruke sposobnog Kevina Smitha, Green Arrow je ponovo postao normalan, ozbiljni tip.


Serijal „Godina prva“

Više o Oliverovom poreklu uspeli smo da saznamo kroz kratki serijal „Green Arrow: Year One“ u kojem je Oliver predstavljen kao mladić koji je dosta rano izgubio svoje roditelje i sada pokušava da sačuva uspomenu na njih, a njegov telohranitelj ga uči osnovama streljaštva (kao da nije bilo dovoljno dodirnih tačaka sa Batmanom). Ovaj put, Oliver svojevoljno odlazi na već nekoliko puta pomenuto pusto ostrvo, gde, na teži način, shvata da svrha njegovog života leži u pomaganju drugima.


The new 52

2011. godine, DC je izveo dosta diskutabilan potez i relansirao čak 52 naslova. Jedan od njih bio je, naravno, i Green Arrow. U najnovijoj verziji, Olivera upoznajemo kao pametnog i snalažljivog mladića koji radi za svog oca u tehnološkom odeljenju velike organizacije Queen Industries. Na samom početku, Green Arrow je bio novajlija u borbi protiv kriminala, iza kojeg je stajao pravi tim pomoćnika koji su održavali njegovu opremu i oružje. Novi Oliver tvrdi da je u ovaj svet ušao iz namere da promeni sebe, s obzirom da je ranije samo stajao sa strane, ne radeći ništa da pomogne ljudima čiji su životi bili u opasnosti. U osnovi, najveća razlika između starih i ovog novog serijala, leži u tome što novi Oliver i Green Arrow imaju mnogo više prijatelja, a to, osim što podiže radnju na neki drugi nivo, uspeva da probudi i onu dobro skrivenu emotivnu stranu kod ovog junaka, kakvu nismo imali prilike da vidimo ranije. Novi Green Arrow je hrabriji, odlučniji i sposobniji od starijih modela. Ipak, mnogi su se začudili što njegov boravak na pustom ostrvu, ovaj put, nije dobio na tako velikom značaju.


Green Arrow danas

Danas Olivera Queena, pre svega, znamo kao junaka serije „Arrow“ koju smo spomenuli na početku teksta. Dapače, ovu seriju smo pre par meseci smestili i na prestižnu listu najboljih serija koje su startovale ove jeseni. U njoj je Oliver prikazan kao tragiči junak koji je prešao veliki put kako bi stajao tu gde jeste. Bahati mladi bogataš doživeo je katastrofalnu nesreću na krstarenju sa svojim ocem i sestrom svoje devojke sa kojom je imao aferu i tako dospeo na ostrvo na kojem je naučio sve o samokontroli i preživljavanju. Posle čak pet godina, Oliver se vraća kući sa namerom da očisti svoj grad od tajkuna i kriminalaca koji su se godinama bogatili na račun običnih, poštenih ljudi. Posebno velik izazov za Olivera leži u tome što se na „listi za odstrel“ nalaze i ljudi iz njegove neposredne blizine.

Zanimljivo je da u seriji nadimak Green Arrow do sada nije ni spomenut, te da likovi o ovom junaku uglavnom pričaju kao o „tipu sa kapuljačom“, a neki ga čak zovu i „osvetnik Starling Sitija“. Ovde je on prikazan kao mladić koji se drži podalje od svih i ne dopušta da mu se niko, čak ni stara devojka i rođena sestra, emotivno približe. Prvih par epizoda pokazali su da ovde nije reč o nekoj suvoparnoj i plitkoj adaptaciji popularnog stripa, već da ova serija ima velik potencijal da postane još bolja i privuče još mnogo gledalaca. Kako će se dalje razvijati priča o bogatom osvetniku i njegovim prijateljima, ostaje nam tek da vidimo.


Izvor: CBR

Povezane teme: green arrow, dc comics
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije