Torgal
26. mar 2007. @ 11:05  |  portreti, recenzije, intervjui

Torgal

Scenario: Jean Van Hamme; Crtež: Grzegorz Rosinski

Jean Van Hamme (1939), diplomirano je političku ekonomiju, radio u marketingu, pisao za film i malo po malo postao jedan od najuspješnijih strip scenarista u Europi. Popis njegovih radova prepun je zvučnih imena: XIII, Largo Winch, Chninkel, Western...

Grzegorz Rosinski
(1941) je najslavniji poljski strip autor svih vremena. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća odlazi u Belgiju, a ostalo je legenda. Njegov opus sadrži Kapetana Zbika, Hansa, Chninkela, meni najdražu Tugovanku za izgubljenim pustarama, Western...

Međutim, obojici je najznačajniji rad na serijalu Thorgal. O popularnosti ovog magičnog stripa osim nagrada svjedoči i činjenica da mladi roditelji/obožavatelji diljem Europe odgajaju male Thorgale, Jolane i Aaricie . Najjveću popularnost strip je stekao na francuskom govornom području i u Poljskoj, rodnoj zemlji Rosinskog. Po njegovom liku izašla je video igrica, najavljen je animirani film, a za igrani film se nije otišlo dalje od pregovora. Razloge zbog kojih na našim prostorima Thorgal nije ostvario veći uspjeh treba tražiti u zakašnjelom i neredovitom objavljivanju, koje je počelo u Superu krajem 1986. godine i to od pete do devete epizode. Uslijed rata i krize strip izdavaštva sve je prekinuo, a od prije nekoliko godina objavljivanje je nastavljeno u Stripoteci i piratskim albumima. Stiglo se do 13. epizode, a popis možete pronaći na dnu ovog teksta. Na sreću, najbolje od Thorgala je tek pred nama, a rastuća popularnost možda nam donese i pokoji album u boji.

Radnja je smještena u prošlost, među Vikinge i njihovu mitologiju koja se miješa sa stvarnošću. Ali to nije sve. Thorgal je dijete zvijezda, potomak drevne, razvijene civilizacije koja je napustila Zemlju nakon kataklizme. Dakle, strip je mješavina povijesti, skandinavske mitologije i naučne fantastike, a u pojedinim epizodama ima elemenata horora, pa čak i westerna. Thorgal u početku nije bio zamišljen kao serijal, ali mu je popularnost donijela sada već dugačak život. U svrhu produljenja bilo je potrebno uvesti nove likove i to je napravljeno u 7. albumu, koji je radnju nakratko vratio na početak. I promijenio ga. Dolazak Thorgala među Vikinge poprilično je različit od onog kojeg mu je u 3. epizodi ispričala Čarobnica Sliv. Upoznajemo njegove roditelje i djeda, koji će imati značajnu ulogu u daljnjim epizodama, a koji se nalaze u misiji ispitivanja mogućeg povratka na Zemlju. Thorgalov otac (Vart, kasnije Ogotai) i djed (Ksargos, kasnije Tanatlok) sukobljavaju se po pitanju kolonizacije. Pobjeđuje Vart koji smatra da primitivne civilizacije treba pokoriti izdavajući se za bogove. Međutim, doživljavaju nesreću, a tek rođeno dijete ostavljaju u spasilačkoj kapsuli. Pronalaze ga Vikinzi, kojima svjetlo kapsule pomaže pronaći put u oluji i daju mu ime Thorgal Aegirsson (izaslanik Thora, sin mora). Iako su njegovi preci razvili telepatske i parapsihološke sposobnosti, Thorgal ih nije naslijedio, on je običan čovjek, hrabar i odvažan. Prema njegovim sposobnostima za očekivati bi bilo da postane veliki vikinški vojskovođa, ali on želi samo miran život s ljubljenom Aariciom. A tako jednostavne ciljeve nije lako ostvariti, kako u dalekom mitskom dobu, tako i danas. Njegovo odrastanje među Vikinzima nije uvijek bilo lagano, izgledom je drugačiji od surovih sjevernjaka, a možemo samo zamisliti kakve je sve probleme imao zbog nepoznatog porijekla. U jednoj od prvih epizoda i sam kaže: Ja Thorgal skandinavac, Thorgal kopile, želim samo mir i ljubav. Odlazi Sliv... Thorgalov lik nema primjesa humora, dapače, on sam rijetko se smije, a i tada je to blagi smješak, rezerviran za njegovu obitelj. Takvi trenuci su rijetki. I ljudi i bogovi stalno ih razdvajaju.

Plavokosa, nježna Aaricia je vikinška princeza, rođena sa dva bisera u rukama, suzama patuljka Thajzia isplakanim za Thorgalom, koji je kao dijete pomogao njegovom narodu da se oslobodi zmije Nidhog. Te suze simbolično su vezale Thorgala i Aariciu za cijeli život. Zajedno imaju sina Jolana, a u epizodama koje još nisu objavljene kod nas, rađa im se i kćerka Louve. Jolan je rođen dok je njegova majka bila u zarobljeništvu u Brek Tsarithu, a za razliku od Thorgala, naslijedio je moći svojih predaka. U narednim epizodama njegov lik će postati ključan. Od ostalih likova treba spomenuti Drvenu Nogu i njegovog nećaka, Tjala Žestokog, tragični lik djevojke Shaine (iz predivne epizode Zemlja sjenki) i naravno, Kriss de Valnor. Ona je temperamentna, neustrašiva crnka, nepogrešiv strijelac, ali i pohlepna, sebična, egoistična... nema čitatelja koji je nije zavolio. I ona je zaljubljena u Thorgala, ali na prvom mjestu su joj avantura i stjecanje bogatstva. Ljubomora između nje i Aaricie je obostrana.

Za uspjeh stripa podjednako je važna priča i karakterizacija likova, ali i prekrasan crtež Rosinskog koji je za mene jedan od najboljih strip crtača današnjice. U njegovom crtežu nema inovacije i pretjeranog grafizma, dakle svega onog što je višak, crtež je tu da ispriča priču i to savršeno uspijeva. Primjetan je i razvoj stila u odnosu na prve epizode. Zaista je šteta što kod nas nije objavljen nijedan album u boji.

Do sada je objavljeno 27 albuma, a tempo objavljivanja koji je dvojac autora obećao prije nekoliko godina je otprilike tri albuma u dvije godine. U slijedećim epizodama očekuje nas prinova u obitelji Aegirsson, Thorgalovo izravnavanje računa s bogovima koji će mu izbrisati pamćenje, a Kriss de Valnor će ga učiniti svojim partnerom i uvjeriti da je okrutni pirat Shaigan. Da li će sada već odrasli Jolan, koji se naučio koristiti naslijeđenim moćima uspjeti okupiti obitelj? Strpljivo čekajmo svaku novu epizodu i UŽIVAJMO.

text by Teodor Cvitanović

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
ja ovca (neregistrovan) @ 16. maj 2011. 10:59 #1
ovoje cool.bee
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije