Vek stripa u Srbiji
29. jan 2008. @ 12:49  |  izdanja

Vek stripa u Srbiji

Zdravko Zupan

Nedavno se u našim knjižarama pojavilo zaista izuzetno izdanje pod naslovom: Vek stripa u Srbiji. Autor knjige je Zdravko Zupan. Zdravko Zupan se već više decenija bavi crtanjem, izdavaštvom, pisanjem i popularizacijom stripova. Ova knjiga je rezultat njegovog izuzetnog angažovanja i poznavanja materije, kao i posedovanja kolekcije koja sadrži skoro sve što je ikada publikovano u Srbiji.
 
Zupanova knjiga predstavlja kapitalno delo u srpskoj umetnosti u kulturi a posebno u umetnosti stripa. Primećujem da su mnogi zatečeni ovim delom jer su stručni komentari za sada sporadični i knjiga je propraćena skromnom prezentacijom u Pančevu. Dakle, u nedostatku temeljitih recenzija od strane naših kritičara i poznavaoca stripa, pokušaću da dam lični doživljaj ove knjige, baziran na preko 40 godina praćenja naše strip scene.

Malo država se može pohvaliti ovakvim sveobuhvatnim radom izistorije ovog segmenta umetnosti. Kako je neko jednom rekao u StripVestima – “I mnogo veće kulture bi nam pozavidele na Zdravku Zupanu”kao istoriografu i komentatoru stripa. Knjiga pokriva rane radove sapočetka 20 veka, detaljno objašnjava stvaralašvo pre Drugog svetskograta, analizira bogato izdavaštvo od kraja rata do 90-ih godina, ikonačno popisuje fanzine i individualne napore da se strip održi dopočetka 21 veka. Možda će jednog dana strip biti upamćen kao jedan odnajznačajnijih oblika kulture u 20 veku, pri čemu Zupanova knjiga toupravo potvrđuje kada je Srbija u pitanju.

Knjiga je nabijena podacima i prepoznaje se ogroman rad idugogodišnje iskustvo. Ono što ja najbolje poznajem je idavaštvo od50-ih do 90-ih godina prošlog veka i nisam mogao da uočim ni jednufaktografsku grešku, a sa druge strane saznao sam podatke koje nisamznao. Neki segmenti ove duge istorije su već detaljnije obrađeni uistoriografskim delima (Bogdanović, Draginčić, Tucakov, Jovanović, itd)ili esejističkim radovima (Pavković, Đukanović, Đukić, Ivkov,Stojanović itd), tako da sa svim tim radovima imamo veoma dobropokriven jedan važan segment umetnosti, a to je kritika i faktografija.

Knjigu sam na početku nazvao kapitalnom iz sledećih razloga:

(1) Ovo je istoriografska, dakle referentna knjiga kojoj se uvekmožemo vraćati u slučaju da nam trebaju podaci iz jednog veka dugeistorije stripa u Srbiji

(2) Knjiga daje uporište svima nama koji volimo strip i dokazuje dase mi ne bavimo nečim što je za nedoraslu decu već nečim što imaraznovrsnost i kvalitet

(3) Knjiga konačno stavlja tačku na nekada popularne diskusije da li je strip umetnost ili nije.

Ako jedna oblast ljudskog stvaralaštva ima ovako bogatu istoriju i faktografiju onda je to stvaralaštvo definitivno umetnost

Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i sa puno ilustracija,što je neophodno za jednu vizuelnu umetnost kao što je strip. Pisana jetokom dugog niza godina, ali izgleda da je prelomljena u žurbi. Nadamse da će sledeće izdanje učiniti knjigu jos više „naučno“ postavljenom,dakle sa uvodom od strane autora i /ili kolega, kratkom biografijomautora i naročito poglavljima i sadržajem, što bi nam omogućili da selakše krećemo kroz knjigu.

Piše: Žika Strip

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
(neregistrovan) @ 05. jan 2012. 15:16 #1
Strip je definitivno umetnost :)))
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije