Vekovnici 5: Duhovi u boci / System comics
Klik za veću sliku

Vekovnici 5: Duhovi u boci

0.0 (0)
Junak / serijal: Vekovnici
Broj: 5
Izdavač: System comics
Datum izdavanja: 31. avg 2012.
Scenario: Marko Stojanović
Crtež: Marko Nikolić, Ozren Miždalo
76 strana
"Vekovnici" predstavljaju jedno od retkih autorskih izdanja sa ovih prostoa koji su uspeli da za  samo nekoliko brojeva formiraju bazu fanova koji će pratiti ovaj serijal sve do njegovog kraja. Kvalitet je opravdao velika očekivanja koja su se vezivala za sve dosadašnje brojeve "Vekovnika", te ne sumnjamo da je izdanje koje sledi, takođe, vrhunski odrađeno. Ovaj ambiciozni projekat do sada je dobio nesebičnu potporu od strane kritičara, a dugoočekivanog povodom objavljivanja petog broja serijala, prenosimo vam, u celosti, tekst koji je početkom godine izašao na stranicama UPPS-a. Tekst je napisao novinar Uroš Smiljanić, u stripovskim krugovima poznatiji kao Mehmet Krljić. 


Nova godina donosi, zgodno, i novi album Vekovnika, peti tom sage koja preti da postane najdugovečniji domaći albumski serijal. I, dok se isporučuje solidno visok kvalitet pričanja i crtanja koji je prisutan i u ovom albumu, moramo da kažemo da je sa tim sve u redu. Za Vekovnike se nikako ne može reći da su dobacili do nekakvog kreativnog platoa i da se nove epizode pišu na silu. Naprotiv, reklo bi se da iz albuma u album dobijamo na ekonomiju pripovedanja pa i ako, recimo, Duhovi u boci ne mogu da se pohvale nekim preterano značajnim pomeranjem centralne priče unapred, ovo je svakako do sada najdinamičniji album serijala i u određenom smislu najbolji za čitanje.

Moja uobičajena zamerka za Vekovnike, dakako ovde i dalje stoji: pričamo o stripu koji iako izlazi u albumskoj formi i albumskim tempom (moja procena - jedan i po album godišnje ako računamo i spinofove poput Beskrvnih) zapravo pripoveda na način koji bi bio primereniji mesečnom izdavanju. Ne samo da je osnovna priča sada već izuzetno komplikovana sa ogromnim brojem likova i složenim vezama među njima, dubinskim motivacijama itd., već je i navika autora da odlazi u opširne tangente, pričajući sporedn(ij)e priče o glavnim likovima toliko naglašena da se narativ sada već kreće puževim korakom.

 Da bude jasno šta hoću da kažem: o četvrtom albumu Vekovnika pisao sam pre više od godinu dana i rekao da se njime zaokružuje deo dotadašnje priče i nude odgovori na mnoga postavljena pitanja, te da će album biti praktično neupotrebljiv za ikoga ko prethodne albume nije čitao (u skorije vreme). Peti album se prirodno nastavlja na njega, uzimajući neka od najvažnijih nerazrešenih pitanja iz dosadašnje priče i zatim sasvim sadistički odlučuje da ćemo odgovore na ta pitanja čekati... pa, verovatno još godinu dana. Duhovi u boci glavnu priču ne pomeraju skoro ni korak dalje, dajući nam umesto nje ponovo jednu tangencijalnu storiju koja je sama za sebe dobra i zanimljiva ali naprosto nije pravi odgovor na naše čitalačko ulaganje u ovaj serijal u ovom trenutku.

Ponavljam, da Vekovnici izlaze mesečno, ne bi ovo bio problem. Ovakvim tempom bilo bi mesta i vremena i za razvoj glavne priče i za povremena skretanja na put kojim se ređe ide i pričanje o stvarima koje ne pomeraju zaplet unapred ali produbljuju likove i daju nam ubedljive filozofske poente (što Duhovi u boci, da ne bude zabune, čine). No, dvanaestoivišemesečni tempo ipak teško trpi ovakav pristup. Ja, kao čitalac, želim da saznam šta se događa dalje, u budućnosti. Umesto toga, ovogodišnji album Vekovnika mi priča o tome šta se desilo u prošlosti i to bez ozbiljnijih naznaka da je epizoda iz Markovog života koju smo videli zbilja značajna za zaplet Vekovnika. Utisak je da je u pitanju tek detaljniji worldbuilding, to jest uvođenje novih likova i elemenata mitosa koji će možda poslužiti pričanju ali će možda i biti samo deo pozadine. 

Marko Stojanović u ovome, nema sumnje, uživa i kako smo već rekli, ovo je i najdinamičnija epizoda Vekovnika do sada, no, nije isključeno da će dobar deo publike osetiti frustraciju kada shvati da je sepia-intonirani flešbek koji počne negde na osmoj strani zapravo cela priča a da su kolorisani uvod i zaključak tek interpunkcijski znaci.

Dobro, ali ako to stavimo na stranu, Duhovi u boci su priča vredna čitanja. U prvom redu, ovde se uvode novi elementi fantastičnog u serijal, pa se vampirima, psoglavima i drugoj bratiji pridodaje i rasa podvodnih bića koja u sebe ubraja izdanke različitih nacionalnih mitologija. No, Stojanović sebi ne dopušta nekakvo pseudoenciklopedijsko pisanje od koga dobar deo modernog fentezija (koga ne čitam pa je ovo moja predrasuda a ne iskaz koga sam spreman da branim krvlju) gorko pati, masturbirajući nad „loreom" i gnjaveći nas sa genealogijama i istorijama, već je uvođenje ove nove rase dinamično, u funkciji potrebe pričanja priče vezane za Marka i izloženo sa taman dovoljno obrisa da steknemo utisak o društvenom (i filozofskom) uređenju u podvodnom svetu a da se ne smaramo sa gradivom.

No, glavni deo priče se događa nekoliko vekova ranije, u doba koje neposredno prethodi Kosovskom boju i ovo je do sada najeksplicitnije ulaženje Vekovnika u striktno srpsku/ balkansku mitologiju (i istoriju). Ne da se Stojanović do sada toga stideo ali je po prirodi stvari ovaj serijal nastao na mešanju šire evropske mitologije, literature i istorije, dok se u najvećem delu Duhova u boci bavimo maltene isključivo srpskim temama.

I ovde mešavina istorijskog i fantazijskog, miltološkog i literarnog pristupa deluje vrlo prirodno a Stojanovićevo rukovanje materijalom je sigurno i ubedljivo. Tema je, s obzirom da pred očima imamo likove formata jednog Kraljevića Marka i jednog Miloša Obilića, recimo, veoma primerena i u njenom središtu je ispitivanje ideje heroja: kako se heroj definiše, šta ga čini drugačijim od ostalih ljudi, jesu li to okolnosti, postupci, (unutarnja) filozofija ili stav (prema spoljnjem svetu)? Pošto je ovo strip, ova rasprava se odvija kroz akciju - borbu i trkanje i još borbe, ali nikada se ne ispušta prilika da se napravi verbalna poenta, kako je to Stojanvić u svojoj poetici i inače sklon. Akciju dopunjava i povremeni, solidno tempiran crni humor pa je ovo i u tom pogledu najdinamičnije izdanje Vekovnika do danas.

Crtački gledano, ponovo imamo dva jasno razdvojena stila, jedan za uvod i izvod u kojima nema akcije i gde se prikazuje raskoš i začudnost podvodnog sveta, i drugi kojim je nacrtana većina epizode i koji je uslovno rečeno „slikarskiji". Ovim hoću reći da je anatomija u središnjem delu stripa nešto kruća, a akcija uslovno rečeno tromija (iako je ovo akcioni deo stripa) i da slike boje deluju kao statični prizori nego kao „tečno" pripovedanje ali dopuštam da je u pitanju možda više moj ukus naklonjeniji dinamičnom superherojskom stripu i da će publika odrastala na Segrellesovom Najamniku ceniti voluminoznost i reljefnost ovog crteža kome monohromno toniranje pomaže da bude još impresivniji.

Teško je ne preporučiti i ovaj album svakome kome je domaći mejnstrim strip (ako tako nešto postoji) na srcu. Takođe je teško još jednom ne pohvaliti System Comics koji u objektivno sve gorim uslovima ne samo da održava živim ovaj serijal već pokreće i nove - autentično srpske - poput Družine Dardaneli ili Konstantinovog raskršća. Alah će im, verujemo, platiti, pa makar se u tim stripovima pojavljivale i sitne uredničke greške poput reference na 20.000 milja pod morem u ovoj epizodi Vekovnika. Duhovi u boci su vredni vašeg novca i vremena i samo činjenica da priču ne pomeraju dalje, a za šta ću morati da čekam naredni album za godinu dana me tera da blago škrgućem zubima. 

Album je objavljen u punom koloru, formata A4, a preporučena cena iznosi 900 din.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (5)
sejn (neregistrovan) @ 02. sep 2012. 21:11 #1
STA JE OVO
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 03. sep 2012. 11:38 #2
Odlican osvrt i komentar na ove albume... Svaka cast za sajt!
0 0
Vitor Dark Knight @ 03. sep 2012. 19:54 #3
YES, YES, YES!
Napokon!
Bolje bi im bilo da je bio vredan cekanja ;)
0 0
Dark Knight @ 11. sep 2012. 20:51 #4
Ovo je nesto dobro,jedno pitanje,jeli ovo na slici Posejdon,Neptun ili Triton?
0 0
in the know (neregistrovan) @ 18. sep 2012. 01:10 #5
Triton.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (8)

Na kraju krajeva
Vekovnici 7

Čudovišta
Vekovnici 6

Mrtva straža
Beskrvni 1

Bajka i druge istine
Vekovnici 0

Pepeo
Vekovnici 4

Prah
Vekovnici 3

Pasji život
Vekovnici 2

Rekvijem
Vekovnici 1

Portreti i recenzije