Završena prva faza projekta K3CI koji povezuje novu umetničku scenu Mađarske i Srbije
10. dec 2019. @ 11:03

Završena prva faza projekta K3CI koji povezuje novu umetničku scenu Mađarske i Srbije

Projekat prekogranične saradnje: Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija (K3CI) pokrenule su četiri organizacije iz Srbije i Mađarske: Cinema City i Kulturanova iz Novog Sada i Kép-Szín-Ház i Maszk iz Segedina.

Cinema City je organizacija koja preko deset godina radi na promociji art house internacionalne filmske producije i mladih umetnika iz domena filma, muzike i drugih oblasti kreativnih industrija.

Kulturanova postoji već 18 godina tokom kojih je aktivno promovisala nezavisnu kulturnu scenu uglavnom kroz međunarodne i multinacionalne projekte. Fondacija Kep-Sin-Haz iz Segedina od 1996. vodi Grand Café, alternativni, samostalni kulturni centar posvećen promociji filma, muzike, književnosti i vizuelnih umetnosti. Udruženje MASZK stoji iz centra savremene scenske umetnosti Alterra kao i festivala Thealter posvećenog savremenom teatru.

Projekat K3CI je nastao je kroz povezivanje ove četiri organizacije sa ciljem da se osnaži saradnja između savremenih kulturnih i kreativnih scena Mađarske i Srbije.

Kroz seriju promotvinih događaja, radionica, predavanja i druženja, tokom čitave 2019. poboljšana je komunikaciju između kulturnih promotera u naše dve države i pojačane su veze koje već postoje i napravljene nove.

U okviru projekta organizovana su dva promotivna događaja. Prvi se odigrao 5. aprila u Segedinu u Grand Café-u i na njenu su nastupili Straight Mickey and the Boys iz Beograda, Slonz iz Šapca, Igralom iz Niša a prikazan je i film Dragan Wende – Zapadni Berlina beogradskog autora Dragana fon Petrovića.

Drugi promotivni događaj odigrao se u Novom Sadu 26. i 27. oktobra u okviru festivala Cinema Now na kom su se predstavili: budimpeštanski bend Fran Palermo - indie, rock ‘n’ roll, afro pop koncertna senzacija, kao i duo Bernadet Brešćanski i Viktorie Taškovič.

U okviru filmskog programa emitovano je pet filmova iz savremene mađarske filmske produkcije: Cvetna dolina, Granny Project, Jedan dan, Juče i Otvorena.

Kroz dva producentska foruma (28-30. avgusta Novi Sad, 4-5. oktobra Segedin) preko 70 mladih menadžera u kulturi i umetnika iz Srbije i Mađarske su se upoznali i veoma aktivno diskutovali o onome što rade, diskutovali o svojim idejama, o publici i posebno o tome kako da svoju publiku prošire. Učesnici Foruma osnažili su na ovaj način svoje profesionalne kompetencije i umetničku produkciju i preneli znanje koje imaju drugim učesnicima.

Realizovane su i dve umetničke rezidencije u Segedinu i Novom Sadu kroz koje je deset umetnika iz Srbije i Mađarske zajedno stvaralo i imalo priliku da prezentuje svoj rad.

Uz sve to objavljen je i niz publikacija o projektu, menadžentu u kulturi i o kulturnoj sceni regiona, a napravljena je i platformu za promociju i saradnju mladih umetnika iz Srbije i Mađarske www.k3ci.net.

Nakon dinamične 2019. projekat se nastavlja i u narednoj godini kroz brojne aktivnosti koje su planirane.

Projekat K3CI je podržan od strane Evropske unije kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Povezane teme: Cinema City, cinema now, K3CI
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)